Odbor za finansijsku stabilnost (FSB) je juče usvojio 10 preporuka centralnim bankama G20 industrijski najrazvijenih zemalja vezanih za regulaciju Stabilnih Crypto Valuta.

Slobodni analitičari su mere regulacije već prozvali ZABRANOM Stabilnih Crypto Valuta, ne regulacijom istih.

G20 (Grupa 20), čini 19 najrazvijenijih zemalja sveta, zajedno sa Evropskom unijom.

Čini se da su sve Stabilne Crypto Valute u verovatnom problemu uključujući USDT, USDC, TUSD, PAX, i DAI.

Odbor za finansijsku stabilnost (FSB) je donio preporuke u dokumentu  koje su adresirane regulatorima i supervizorima centralnih banaka vodećih svetskih ekonomija u kojem opisuje pretnje koje Stabilne Crypto Valute nose sa sobom. Iako dokument nosi samo preporuke evidentna je namera da se krene u globalni sistemski obračun sa Stabilnim Crypto Valutama.

U kratkim crtama, FSB nalaže da u slučaju da ne postoji potpuna kontrola i regulacija navedenih Crypto valuta iste treba i zabraniti. Takođe, predviđa zajednički pristup kontroli, superviziji i regulaciji istih.

U tabeli možete pogledati navedene rizike koje po FSB Stabilne Crypto Valute nose sa sobom.

Izvor: Odbor za finansijsku stabilnost (FSB)

Naravno, bankarskom sektoru apsolutno ne odgovara da Crypto start up firme “otimaju“ njihov deo kolača u naplati transakcija te su radi naći način i zabraniti rad istih.

 

Mogućnosti Crypto zajednice da prevaziđe novonastalu situaciju

Trenutno je teško predvideti za koje vreme će ove preporuke biti usvojene od strane centralnih banaka G20 zemalja, odnosno njihovih odgovornih tela, ali je pretpostavka da će usvajanje ići vrlo brzo, možda čak i do kraja 2020.

Takođe, izuzetno je teško pretpostaviti i reakcije vlasnika ovih centralizovanih ili decentralizovanih Stabilnih Crypto Valuta. Možda su čak u većoj opasnosti decentralizovane valute kao sto je DAI, koja svojim algoritmima garantuje nepromenjenu vrednost same valute. Čak će i većina stabilnih valuta koja svoju stabilnost garantuje pologom u FIAT novcu imati maltene nemoguću misiju da regulišu svoje poslovanje na način na koji to FSB predviđa. To je u stvari poštovanje istih regulacija koje predviđa bankarsko poslovanje, odnosno apsolutna transparentnost, kontrola i praćenje klijenata koji obavljaju transakcije sa tom crypto valutom.

 

Mogući pozitivni rikošet za Crypto svet

U samom startu ovo će nesumljivo izazvati žestoki udarac Crypto svetu kakvog poznajemo danas. Međutim, u svakoj krizi se pojedini elementi na tržištu nađu manje pogođeni ili čak uspeju da valorizuju opštu konfuziju i paniku. Najveći problem će se desiti sa likvidnošću samog Crypto tržišta.

Ali, ispostavlja se da će velike berze koje su na vreme radile na regulaciji tipa Kraken, Coinbase, Bittrex, Binance.us (Američki branch ili i dr. lokalni Binance branches) i dr. profitirati, odnosno privući znatan broj novih klijenata, zbog svoje mogućnosti da Crypto konacno pretvore u FIAT. Manje menjačnice svakako neće biti u mogućnosti da urade isto ili će im trebati puno vremena i sredstava da dođu do nivoa velikih.

Naravno, povlačenje novca u FIAT će zahtevati i dokazivanje porekla novca te neće bas svi Crypto hodleri hteti, odnosno moći, da svoj Crypto kapital povlače preko tradicionalnog bankarstva. Ako pogledamo vrednost svih Stabilnih Crypto Valuta videćemo da se u njima zaista krije impozantna količina novca.

Tu se javlja šansa da prevashodno Bitcoin, ali i drugi ozbiljni Crypto projekti, zadrže ili čak i povećaju svoju vrednost, gledano dugoročno, naravno. Ne zaboravimo da određeni dio gore navedene impozantne količine novca mora negde biti plasiran a banke nisu mesto gde je to moguće.

 

Tabele prikazuju vrednost i pozamašan dnevni promet velikih Stabilnih Crypto Valuta

Tether Chart
USD Coin Chart
TrueUSD Chart
Pax Dollar Chart
Dai Chart

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime