Malo ironično zvuči podatak da da je neko uspio da hack zvaničnu Monero stranicu i zameni kodove Wallet/Novčanika sa malicijoznim verzijama napravljenim da pokradu novčiće, ali tako je.

Srećom, malo više upućeniji Monero korisnik je primetio da se hash koda koji je preuzeo sa zvanične stranice ne podudara sa hash koji je prikazan na istoj te je malicijoznu verziju Wallet/Novčanika bilo moguće preuzeti isključivo u Ponedeljak 18. između 2:30 AM do 04:30 PM UTC.

Za sada, nije jasno kako su hackers uspeli da zamene kodove Wallet/Novčanika sa malicijoznim verzijama i koliko je korisnika pogođeno sa ovim hack.

Sudeći po analizi zamenjenog koda od strane BartBlaze, hackers su izmenili zvaničan kod i ubacili nekoliko komandi koje zvanični kod izvršava nakon što korisnik otvori Wallet/Novčanik ili kreira novi.

U principu, te dodate komande su dizajnirane da po automatizmu pošalju tkzv wallet seed, skup reči, sa kojima možete pristupiti Wallet/Novčaniku sa bilo kog mesta i možete sve novčiće prebaciti na drugu adresu kojoj pogođeni korisnik, naravno, nema pristup.

„As far as I can see, it doesn’t seem to create any additional files or folders – it simply steals your seed and attempts to exfiltrate funds from your wallet,“ citat od analitičara iz BartBlaze.

Ako želite da saznate kako da  budete sigurni da potrvdite hash Vaših datoteka na Vašem operativnom sistemu, možete pogledati ovaj detaljan priručnik izdat od strane zvaničnog Monero tima.

 

Koliko je ovo sve uticalo na vrednost Monero novčića možete pogledati u sledećoj tabeli.

  • monero
  • Monero
    (XMR)
  • Price
    $181.78
  • Market Cap
    $3.31 B

 

Imate neki komentar na ovaj članak? Pišite u komentarima ispod šta i kako Vi mislite po pitanju ovog članka.

 

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime