ThreatFabric, cyber-security firma sa sjedištem u Amsterdamu je izbacila izveštaj o najnovijoj pretnji Crypto društvu, imenovanom kao Trojan Virus “Cereberus”. Cereberus može da ukrade two-factor authentication kodove sa Android uređaja.

Po njihovom izveštaju, Cereberus može da ukrade two-factor authentication kodove generisane od strane Google Authenticator aplikacije, koji se inače koriste za osiguravanje online banking, email naloga, kao i naloga na crypto berzama – što nas konačno najviše i interesuje.

Cereberus je primećen u Junu 2019 ali je tek primećen kao realna opasnost sredinom Januara 2020.

Nakon što se Cereberus instalira na uređaj, u mogučnosti je da skuplja sav sadržaj na posebnu lokaciju, koja je dostupna prevarantima i kriminalcima.

Šta više, Binance i Coinbase, uključujući i 23 druge crypto berze, su na listi Cereberus kao mete.

Osim što Cereberus kopira/krade two-factor authentication kodove, virus je takođe u mogućnosti da krade kako PIN kodove tako i “Swipe Paterns“ sa inficiranih uređaja omogućujući potpun pristup uređajima od strane prevaranata i kriminalaca.

Osim Coinbase, Xapo, Bitpay, Binance, i Wirex je takođe na listi potencijanih meta.

Na sreću, vlasnici tkzv “Hardware wallets“ su imuni na ovaj virus, odnosno postoji znatno manja mogućnost da prevaranti i kriminalci zloupotrebe mogućnost prisustva na zaraženim uređajima.

Takođe, makar za sada, i vlasnici iOS uređaja su sigurni od Cereberus virusa.

Na kraju balade, “not your keys, not your Bitcoin” fraza se opet nameće kao jedina sigurna opcija. Topli savet, NE DRŽITE NIKADA veće iznose Crypto valuta na berzama već na sopstvenim wallets/novčanicima!

 

Imate neki komentar? Ne libite se da isti i podelite sa nama!

 

 

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime