Većina ljudi zna za Elon Musk-a od skoro, odnosno od kako je njegov najnoviji projekat Tesla automobili postao svetski poznat. Oni koji ga prate malo duže znaju da je Elon takođe bio osnivač PayPal-a, firme koju je kasnije kupio eBay za 1.5 milijardi $, trenutno najpopularnije platforme za digitalni prenos novca na svetu.

Takođe, Elon je davne 1999. godine prodao svoju ZIP2 firmu Compaq-u za ondašnjih 340 miliona $. I to, naravno, nije sve što je Elon u mlađim danima radio. 

Osim što je osnivač, Elon trenutno i obavlja ulogu CEO, SpaceX firme, koja je u žiži interesovanja u zadnje vreme zbog lansiranja letilice koja je prevezla američke astronaute do svetske svemirske stanice, što je ujedno prvi put od 2011. godine da prevoz astronauta nije uradila Ruska svemirska agencija, već neka američka firma. Takođe, ljude je posebno zaintrigirao i projekat Starlink, gde je SpaceX već lansirao 358 satelita od planiranih 12000, koji će omogućavati pristup 5G mreži preko Starlink satelita, bez potrebe za konekcijom preko mobilnih/kablovskih operatera i to u vrlo skoroj budućnosti. Starlink sateliti se vide golim okom u određenim geografskim regijama, u određenim vremenskim intervalima te su isti i izvor brojnih “teorija zavere“.
 

E sada, nakon predstavljanja Elon Musk, možemo se vratiti na “Ono naše“ (c) Kesić.

Elon Musk je jedan od “optuženih“ da je on zapravo Satoshi Nakamoto, tvorac Bitcoin-a, što zbog svoje istorije vezane za PayPal i ondašnje želje da napravi globalnu digitalnu valutu, što zbog činjenice da uvek pomera granice tehnologije koje god se industrije odnosno posla i prihvati. Naravno, svako dovođenje sebe u vezu sa tvorcem Bitcoin Elon kategorički odbacuje. Naravno (2), ukoliko Elon zapravo jeste Satoshi Nakamoto samo bi se ovakva reakcija i mogla očekivati.

Nama najinteresantnije u Elonovom poslednjem obraćanju javnosti, a to je podcast intervju za Ark-invest, je njegov stav da je Crypto mnogo bolji način za prenos vrednosti od papirnog novca.
Iako Elon odbacuje mogućnost da Tesla u nekoj skoroj budućnosti radi trgovinu Bitcoin navodi da je papirni novac prošlost.
 
Velika većina intervju se tiče razvoja AI vezanog za autonomnu vožnju gde Elon navodi da je cilj Tesla maltene ostvaren i da se do kraja ove godine može očekivati solucija za apsolutnu autonomnu vožnju, makar po autoputevima u USA.
 
Podcast intervju za ark-invest možete poslušati na ovom linku (ko želi samo saslušati dio koji se odnosi na Crypto valute neka premota audio zapis do 25:30 minuta):

Download zapisa

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime