Skorašnja prijava patenta u SAD navodi nas na pomisao da Microsoft radi na tkzv proof-of-work algoritmu koji bi koristio moždane talase (i druge biometrijske podatke) za rudarenje/mining kriptovaluta.

 

U patentu koji nosi naziv „Cryptocurrency system using data on body activity/Sistem kriptovaluta koji koristi podatke telesnih aktivnosti“, Microsoft predlaže korištenje senzora na telu korisnika koji bi na Microsoft server prenosio podatke o aktivnosti njegovog tela, poput aktivnosti mozga, protoka krvi kao i samog kretanja.

Korisnike bi zarada same te kriptovalute posticala da izvršavaju zadatke, odnosno da omoguće dobrovoljno slanje izveštaja senzora koji skenirati telesne aktivnosti u tom specifičnom zadatku.

Na primer, ako pogledate predviđeni oglas, koristite određene internet usluge ili sl., senzor će se aktivirati i sve vaše biometrijske podatke prilikom izvšavanja tog zadatka, slati na Microsoft server, a Vi ćete za isto biti nagrađeni Microsoft kriptovalutom.

Ta aktivnost zapravo bi zapravo zamenila rudarenje/mining sa grafičkim karticama ili ASIC mašinama čiju upotrebu klasično rudarenje kriptovaluta zahteva, a prikupljeni podaci smatrali bi se dokazanim radom (proof of work). Nije zgoreg na to dodati da bi se potrošnja električne enrgije svela na zanemariv nivo, što se samog rudarenje/mining tiče, pošto klasični mineri/kopači troše kilovate, megavate i gigavate električne energije.

Prema opisu patenta, senzor bi bio sposoban prikupljati moždane talse, uključujući gama i beta talase, koji uključuju učenje, pamćenje i logičko razmišljanje te alfa zrake, koje su povezane sa podsvesti.

Microsoft ističe činjenicu da bi rad koji su korisnici/rudari/mineri napravili, bio na „nesvesnom“ nivou, odnosno da bi u kompletnom sistemu Alfa talasi bili najbitniji. U praksi to bi značilo da je rad gotov onog momenta kada korisnik/rudar/miner završi obavljanje svakodnevnih zadataka i obaveza bez potrebe da uradi ista više od nabavke senzora i davanja dozvole Microsoft da prikuplja podatke sa istih.

Sve ovo zvuči kao potpuna naučna fantastika, a i pitanje je koliko bi ljudi bilo voljno predati lične informacije odnosno informacije/zapise talasa svog mozga Microsoftu, bez obzira na zaradu u kriptovaluti.

Takođe, reč je tek o patentu te stvarnu tehnologiju koja bi radila sve navedeno možda nećemo videti nikada a zasigurno ne još neko dugo vreme.

Pošto je u pitaju potencijalni apsolutni hit po pitanju valjanog targetiranja korisnika pri reklamiranju svih mogućih vrsta proizvoda ne treba nas čuditi ukoliko ovaj sistem uskoro vidi svetlost dana.

Prevedeno, ali i dodatno obrađeno, sa: Tech Radar

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime