Grin projekat lansiran u Januaru 2019 je ‘censorship-resistant’, nemoguće je zabraniti nekome da ga koristi. Takodje, Grin projekat je i privacy-focused, nemoguće je praćenje među transakcija/prenosa. Ali, to apsolutno nije sve… 🙂

Sa tehničkog stanovišta, ovo je apsolutno najnapredniji blockchain sistem, ako računamo apsolutno decentralizovane blockhain sisteme bazirane na POW sistemu ‘rudarenja’. Sama Mimble’Whimble tehnologija beleži samo finalne promene u samom blockchain, dok se međustanja ne zapisuju.
Na primer, adresa A pošalje 10 Grin osobi B, osoba B nakon toga pošalje tih istih 10 Grin osobi C. Ove dve, a moguće i mnogo više, transakcija će konačno u bloku biti zapisane kao jedna transakcija odnosno transakcija A—>C! Osoba B neće biti računata niti će se upletenost iste moći videti na Grin exploreru.
Grin počiva na Mimble-Whimble tehnologiji koju je prvi i osmislio i upotrebio.

Mimble-Whimble tehnologija

Mimble-Whimble naziv je preuzet iz čuvenih knjiga o Harry Potter. Ko je čitao knjigu ili gledao film zna da Mimble-Whimble kletva onemogucava drugim čarobnjacima govor i samim time onemugućava da oni urade neku vradžbinu. Sama tehnologija je u biti i razlog postojanja samog Grin projekta. Za razliku od mnoštva drugih projekata Grin nesebično razvija tehnologiju i nudi apsolutnu transparentnost po pitanju nadogradnji odnosno samog izvornog koda.
Od forks Grin koda možemo istaći Beam coin koji je napravio različitu token-metric politiku i nudi prednost investitorima/podržavaocima koji su u samom startu prepoznali snagu ove nove tehnologije odnosno Beam projekta.
Sa druge strane, Grin je koncipiran kao projekat koji ne nudi tkzv. ‘early adopters reward’, odnosno ne daje apsolutno nikakvu prednost ranim investitorima/podržavaocima u odnosu na investitore/podržavaoce koji će se kasnije priključiti projektu.
To je i glavni razlog zašto je projekat neinteresantan tkzv. ‘institutional investors’ i zašto je konačno i slabo kotiran u finansijskom smislu.

 

Grin iznenada dobija anonimnu donaciju od čak 50 Bitcoin!

Eto razloga za iznenadan skok cene Grin novčića u zadnjih par dana.
Šta više, ova donacija je još jednom podgrejala špekulacije da je Grin projekat pokrenut od strane Satoshi Nakamoto. Naravno, takva tvrdnja je apsolutno špekulativna i nemoguće je istu potvrditi.

 

Imate neki komentar na ovaj članak? Izvolite i komentarišite.

 

Kartu trenutne vrednosti Grin u odnosu na $USD valutu kao i druge parametre možete pogledati na karti ispod:

  • grin
  • Grin
    (GRIN)
  • Price
    $0.00
  • Market Cap
    $0

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime