Možda bi najbolja definicija Ethereum bila da je to javna platforma (public platform), sa otvorenim izvornim kodom (open source code), zasnovana na blockchain, ali ujedno i operativni sistem (OS) sa mogucnošću kodiranja pametnih ugovora (smart contract), u Solidity programskom jeziku, koji omogućava distribuirano izvršavanje aplikacija.

 

Novi ETH Artwork by Lili Feyerabend

Vitalik Buterin, Kanađanin ruskog porekla, je u 2013. predložio pokretanje Ethereum projekta. Od 22. Jula 2014 do 2. Septembra iste godine Buterin je preko interneta uspešno prikupio (online crowdsale) sredstva za pokretanje projekta u iznosu od $15,571,000. Ulagači su za svoj novac, odnosno Bitcoin, dobijali ETH po ceni od oko 0.3$ (u prvih 14 dana za 1 BTC ulagači su dobijali 2000ETH). Cena Bitcoin se u tom razdoblju kretala između 471$ do 632$. Premine, odnosno ostavljanje 60 miliona ETH koje su podelili ulagači i dodatnih 12 miliona ETH za Fondaciju i programere koji su radili/i dalje rade na razvoju Ethereum projekta, je predmet stalne rasprave u blockchain zajednici. Naime, dobar deo zajednice se pita da li je Buterin u stvari zainteresovan za razvoj blockchain tehnologije, kao što tvrdi, ili za punjenje sopstvenog džepa. Možda je istina ipak negde na sredini?

 

Vitalik Buterin, Kanađanin ruskog porekla, je u 2013. predložio pokretanje Ethereum projekta. Od 22. Jula 2014 i 2. Septembra iste godine Buterin je preko interneta uspešno prikupio (online crowdsale) sredstva za pokretanje projekta u iznosu od $15,571,000.

Ukupnu količinu ETH koja cirkuliše u mreži uvek možete proveriti na sledećem linku.

Kartu trenutne vrednosti Ether-ETH u odnosu na FIAT valute kao i druge parametre možete pogledati na karti ispod.

  • ethereum
  • Ethereum
    (ETH)
  • Price
    $1,860.65
  • Market Cap
    $223.74 B

Ether-ETH je valuta koja se stvara kao nagrada za proces nazvan rudarenje (mining) ali i pogonsko gorivo za dodavanje pametnih ugovora na Ethereum Blockchain mreži kao i za obradu istih. Moramo podvući da su se Ether-ETH prvobitno mogli dobiti učestvovanjem u prikupljanju novca za pokretanje projekta Ethereum (online crowdsale) ili kupovinom istih od programera koji rade na Etherum projektu a nakon toga jednostavnom kupovinom na nekoj crypto berzi ili rudarenjem.

Nagrade za rudarenje odnosno sama proizvodnja/inflacija Ether-ETH će se uveliko smanjiti prelaskom Ethereum sa postojećeg sistema rudarenja POW (Proof of Work – dokaz o obavljenom radu) na sistem rudarenja POS (Proof of Stake – dokaz o obavljenom ulogu). Više o ovome pogledajte pri kraju teksta.

 

Ethereum – ETH je valuta koja se stvara kao nagrada za proces nazvan rudarenje (mining) ali i pogonsko gorivo za dodavanje pametnih ugovora na Ethereum Blockchain mreži kao i za obradu istih. Ulagači su za svoj novac, odnosno Bitcoin, dobijali ETH po ceni od oko 0.3$ (u prvih 14dana za 1BTC ulagači su dobijali 2000ETH). 

Transakcije se, kao i kod Bitcoin, verifikuju preko mrežnih čvorova (network nodes) putem korišćenja kriptografije i bilježenja transakcija u javno dostupnoj distribuiranoj data bazi nazvanoj Ethereum blockchain. 
 
Za razliku od Bitcoin Ethereum osim transakcija radi i obradu pametnih ugovora (smart contract) i ponaša se kao decentralizovana virtuelna mašina (EVM, Ethereum Virtual Machine). Programski jezik koji se koristi za kodiranje pametnih ugovora na Ethereum platformi je Solidity. Sintaksa (syntax) za Solidity je uzeta od JavaScript tako da je i Solidity Turing-complete, odnosno dozvoljava petlje, te omogućava pisanje novijih/modernijih skripti što je neophodno za kodiranje efikasnijih/manjih programa i konačno rezultira smanjenjem troška izvršenja pametnog ugovora. Bitcoin sa druge strane ne omogućava korišćenje petlji pri kodiranju odnosno nije Turing-complete te se mogu kodirati samo osnovni programi koji omogućavaju da transakcija po potrebi izvrši neku jednostavnu dodatnu operaciju.

GAS je mehanizam naplate transakcija unutar Ethereum blockchain koji onemogućava Spam same mreže dok sa druge strane omogućava transakcije unutar mreže. Baš zbog uštede u trošku za GAS bilo je neophodno omogućiti petlje u kodiranju odnosno napraviti Solidity kao Turing-complete programski jezik.

 

Baš zbog uštede u trošku za GAS bilo je neophodno omogućiti petlje u kodiranju odnosno napraviti Solidity kao Turing-complete programski jezik.

Najpopularniji tipovi pametnih ugovora (smart contract) na Ethereum mreži su:
1) ERC-20 (Initial Coin Offering – ICO)
* U glavnom Tokeni/Crypto Valute nastale putem prikupljanja sredstava preko početne ponude crypto valute odnosno Initial Coin Offering – ICO
2) Regulisane Crypto Berze (Centralized Crypto Exchange – CEX)
3) Decentralizovane Crypto Berze (Decentralized Crypto Exchange – DEX)
4) Sakupljivi poeni/nagrade (Collectable tokens)
 
Najkorišćeniji ERC-20 pametni ugovori nam omogućavaju tokenizaciju/parcijalnu prodaju svega što poseduje neku vrednost uz maltene kompletne besplatne instrukcije kako se to može i odraditi (know-how). Evo nekoliko primera tokenizacije:
Tokenizacija kompanija, tokenizacija zemlje, tokenizacija bilo kakvog proizvoda, bilo fizickog bilo digitalnog, karta za bioskog/utakmicu/pozoriste i dr., stabilna valuta (Stable Coin), nagradni/loyalty poeni u trgovini/igricama i mnogo još toga.

U skoroj budućnosti očekuje se da Ethereum sa postojećeg sistema rudarenja POW (Proof of Work – dokaz o obavljenom radu) pređe na sistem rudarenja POS (Proof of Stake – dokaz o obavljenom ulogu).

To će dovesti do prestanka proizvodnje Ether-ETH odnosno nagrađivanja rudara na trenutni način. Trenutno rudar koji izdrudari/pronađe blok biva nagrađen sa 2 Ether-ETH.

Ethereum radi upis u svoju blockchain bazu prosečno svakih 15sekundi odnosno prosečno vreme bloka je 15 sekundi (Block time). To znači da se svakog dana proizvede odnosno izrudari novih 5760 blokova (prosečni broj blokova dnevno) za koje rudari dobiju 11520 Ether-ETH. U Avgustu 2019 prosečno se dnevno izrudari oko 6500 blokova odnosno proizvede se više od 13000 Ether-ETH svakog dana. Ovde nismo računali nagrade za takozvane duple blokove (Uncle Block) kojih bude čak i do 10% i koji takođe bivaju nagrađeni, doduše nešto manje od standardnih blokova.

Takva inflacija će se značajno smanjiti prelaskom na POS sistem rudarenja. I dalje traje rasprava u Ethereum zajednici oko visine budućih nagrada za POS rudare.

Ethereum se često predstavlja kao najbolja stvar za Crypto svet, naravno, nakon Bitcoin. Naravno (2), ima i veliki broj Crypto entuzijasta koji ističu samo mane ovog projekta i u njemu vide pretnju za razvoj blockchain/crypto industrije.

Kako god, Ethereum je definitivno najkorišćeniji infrastrukturni projekat sa najvećim timom programera koji rade na razvoju projekta. Iako postoji već poveći broj projekata koji prete da otmu makar deo kolača Ethereum projektu (Stellar, NEO, RavenCoin, Binance Chain, EOS, Cardano, Tron, BlockOne…) i dalje ne vidimo značajniju upotrebu tih projekata kod dApps (Decentralizovane aplikacije).

Pogledajte listu 10 najvećih ERC-20 projekata odrađenih na Ethereum mreži i sami zaključite da li je Ethereum zaista druga najbolja stvar u Crypto svetu ili je u pitanju nešto drugo.

 

Imate nešto da dodate na ovaj tekst? Izvolite i izdvojite Vaš komentar. Hvala.

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime