Rezultat slika za ravencoin

Šta je Ravencoin? Ravencoin je relativno nov projekat u Crypto svetu i pokrenut je na 3. Januar 2018, tačno na 9. rođendan Bitcoin. Ravencoin je nastao kao Bitcoin kod replika (Bitcoin fork) ali sa izmenjenom strukturom blockchain mreže (Blok zapis biva upisan u blockchain svakih 60 sekundi dok kod Bitcoin mreže blok zapis biva upisan na svakih 10 minuta, kao i dr. izmene) i izmenjenim algoritmom (X16R u startu a zatim X16R2 dok Bitcoin koristi SHA256) kojim se vrše verifikacije samih transakcija. Baš kao i Bitcoin, Ravencoin je mreža ravnopravnih korisnika (peer-to-peer) i transakcije se obavljaju između korisnika direktno, bez posrednika. Transakcije se verifikuju preko mrežnih čvorova (network nodes) putem korišćenja kriptografije i bilježenja transakcija u javno dostupnoj distribuiranoj data-bazi Ravencoin.

 

Bitnije web stranice:

Site

https://ravencoin.org

Wiki

https://raven.wiki/wiki/Ravencoin_Wiki

Git

https://github.com/RavenProject/Ravencoin/releases

Tron Black Medium

https://medium.com/@tronblack

 

Moramo obratiti pažnju na datum pokretanja projekta pošto je sam projekat rođen i rastao u vremenu koje su figurativno obeležile reke crypto krvi a gde su crypto projekti svakodnevno ili gubili ogromne procente sopstvene vrednosti ili su skroz nestajali.

U pitanju je Open Source projekat, odnosno projekat otvorenog izvornog koda koji svako može dopunjavati ako hoće, odnosno ako dobije većinsku podršku zajednice. Identično kao i kod Bitcoin. Takođe, Ravencoin je tkzv. kopački/mining coin/novčić i zapravo je jedan od većih projekata toga tipa u današnjem Crypto svetu. Makar u vremenu početka pisanja ovog teksta. Da budemo precizni, na Decembar 22. 2019 Ravencoin je 14. najveći projekat koji se može mine/kopati sa grafičkim karticama ili ASIC odnosno FPGA mašinama. Šta više, Ravencoin R16X2 algoritam uveliko onemogućava kopanje/mining ovog coin/novčića sa ASIC i FPGA uređajima i samim time dodatno doprinosi decentralizaciji samog projekta, odnosno omogućava kopanje/mining Ravencoin sa grafičkim karticama i samim time uključuje veći broj učesnika u podršci same mreže. Takođe (2), projekat je bio tkzv. pošteno pokrenut (fairly launched), odnosno nije bilo predhodno iskopanih coin/novčića (premine), bilo kakvog ICO ili dr. stvari karakterističnih za Crypto svet u tom periodu.

 

Bitcoin primarno služi za čuvanje i prenos digitalne vrednosti (digital gold). Ko želi da se vrati na priču šta je Bitcoin i zašto je kompletan blockchain potekao od njega može pročitati na ovom linku.

Ethereum je prvi projekat koji je napravio mogućnost pravljenja novih coins/novčića (coins/assets creation ability) na svojoj mreži. Šta je Ethereum, detaljno, možete pročitati na ovom linku.

Ravencoin, sa neke treće strane, na sopstvenoj mreži, nudi pravljenje coins/novčića čak i osobama koje ne poseduju apsolutno nikakve programerske sposobnosti. Ipak, ovako jednostavan sistem za pravljene i održavanje tokena će se ipak mnogo više svideti programerima, bilo da jesu ili nisu upućeni u blockchain tehnologiju. Nema pisanja bilo kakvih pametnih ugovora (smart contracts), niti rizika koje isti potencijalno iziskuju. Ben Moataz aka Rohii, jedan od programera koji rade na Ravencoin projektu, je ovakav pristup Ravencoin definisao rečima “Even your grandma can make own token“.

Osim prostih ERC20 coins/novčića Ravencoin nudi i mogućnost pravljenja ERC-721 odnosno NFT unikatnih coins/novčića, ERC20 pod-coins/novčića (na primer ako se coin/novčić zove BeogradNaVodi vlasnik istoga moze da proizvodi i pod tokene kao na pr. BeogradNaVodi/Zgrada1 i dr.) kao i VOTE tokena, najednostavnije glasanje na Blockchain ikada napravljeno, koji se karakterišu kao tokeni koji nemaju imovinu.

Moram ponoviti, za kreiranje svih ovih coins/novčića ili VOTE tokena nije potrebno maltene nikakvo poznavanje bilo kog programskog jezika niti predhodno poznavanje Blockchain tehnologije.

Kreiranje RavenCoin novčića/asset putem qt_wallet terminala.
Kreiranje RavenCoin novčića/asset korišćenjem qt_wallet aplikacije/terminala

 

Ne smemo zaboraviti da napomenemo još jednu izuzetnu opciju koju nudi Ravencoin a u pitanju je dodavanje Meta-data coins/novčićima a koja omogućava čuvanje odnosno distribuiranje propratnih informacija o kreiranom coin/novčiću u obliku teksta, fotografije, PDF, filma ili fascikle odnosno bilo kakve druge informacije u digitalnom obliku.

Što bi rekli, odnosno napisali, multi-level marketing promoteri, i TO NIJE SVE! Šta više, nismo čak ni blizu kraja priče o mogućnostima koje nudi Ravencoin.

Šta je Ravencoin? Još?

 

Rezultat slika za ravencoin sec sto

 

Update Ravecoin mreže objavljen na Mainnet u Januaru 2020. nudi tokenizaciju klasičnih hartija od vrednosti i to sve poštujući baš sve propise izdate od strane Američke agencije za kontrolu hartija od vrednosti – SEC.

Da bi Ravencoin mogao da pruži kompletnu infrastrukturu za tokenizaciju klasičnih hartija od vrednosti (STO compatibility) dodate su sledeće mogućnosti (koje opet mogu da se koriste i za razne druge namene):

Tags – Token za označavanje adrese. Na primer, ako želimo da naš coin/novčić mogu koristiti samo određene osobe, adrese koje poseduju te osobe označimo da su validne i te adrese jedine mogu kupiti/primiti naš coin/novčić. Ova mogućnost je neophodna za coin/novčić za koji se želi napraviti legalna dokumentacija odnosno uraditi KYC korisnika.

Primer: #KYC

Sub-Tags – Token za označavanje adrese, sličan kao Tags.

Primer: #KYC/#IDMIND

Restricted Assets – Pravljenje vrlo sličnih coins/novčića kao klasičan Ravencoin coins/novčić sa sledećim razlikama:

 • Restricted Asset počinje sa # te ga je lako razlikovati od klasičnog Ravencoin coins/novčića
 • Restricted Asset može biti zamrznut na odredjen vremenski period od strane vlasnika/izdavača coin/novčića (frozen) i tako mu se onemogućiti trgovina/pomeranje
 • Adresa Restricted Asset može biti zamrznuta na odredjen vremenski period od strane vlasnika/izdavača coin/novčića
 • Vlasnik/izdavač coin/novčića može napraviti pravilo da samo određene adrese, koje tu Tagovane – Taged mogu primiti i kasnije slati taj coin/novčić.

Messaging – Slanje poruka svim vlasnicima coin/novčića. Tu mogućnost ima samo Admin/Vlasnik/Izdavač coin/novčića. Osim tekstualne poruke moguće je i slanje IPFS podataka kao što su fotografije, PDF, filma ili fascikle odnosno bilo kakve druge informacije u digitalnom obliku. Ova opcija je od izuzetnog značaja za informisanje vlasnika tokena o bitnim stvarima vezanim za projekat kao na pr. predlaganje glasanja, dividendi, velikih akcija i sl.

Memos – Slanje poruka uz svaku transakciju u RVN ili coin/novčiću izdatom na Ravencoin mreži, koje će takođe biti zapisane u Blockchain. Osim tekstualne poruke moguće je i slanje IPFS podataka kao što su fotografije, PDF, filma ili fascikle odnosno bilo kakve druge informacije u digitalnom obliku. Ova opcija je odlična za svrhe kao što su slanje fakture, troška, razloga za plaćanje, raznih dokumenata, ugovora i sl.

Rewards (Dividends) – Slanje dividendi/zarade bilo u RVN crypto valuti ili coin/novčiću izdatom na Ravencoin mreži. Može se koristiti za isplatu dobiti firme koja je tokenizovana na Ravencoin mreži, za Airdrop, slanje besplatnih tokena, ili za zamenu postojećih tokena novim tokenima sa izmenjenim imenom ili podešavanjima.

 

Da li je Ravencoin ozbiljan projekat?

Apsolutno! Mali je broj projekata sa istim ili većim potencijalom.

 

Da li to nesumljivo znači da će njegova vrednost ići u nebo?

Apsolutno da ne! Makar ne u nekom doglednom vremenu. Osim toga što je u pitanju, ipak, pionirski projekat, kao što su uostalom i sve druge crypto valute, dnevna proizvodnja odnosno inflacija Ravencoin (RVN) valute je izuzetno velika. Svakog minuta se proizvede/iskopa/izrudari 5000 RVN novčića. Dođemo do računice da svaki dan donosi dodatnih 7200000 RVN novčića (5000 na minut x 60minuta x 24sata).

 

Imate neki komentar na ovaj članak? Izvolite i komentarišite.

 

Kartu trenutne vrednosti Ravencoin u odnosu na $USD valutu kao i druge parametre možete pogledati na karti ispod:

 • ravencoin
 • Ravencoin
  (RVN)
 • Price
  $0.021
 • Market Cap
  $245.32 M

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime